Selecteer een pagina

Musici

Onderstaande muzikanten nemen deel aan het KamermuziekFestival te Franeker tussen 28 oktober en 3 november 2019

Charlie MacClure

Charlotte MacClure Studeerde viool bij Todor Pelev aan de Idyllwild Arts Academy in Calfornië, bij Maciej Rakowski aan de Royal College of Music in Manchester en behaalde haar masters diploma aan de Royal Welsh College of Music and Drama in Cardiff.
Charlotte is actief als kamermusicus in diverse landen maar voelt zich thuis in Wales, waar ze vioolles geeft. Naast het lesgeven en het optreden als kamermusicus is Charlotte ook actief als solist. Zo soleerde ze onlangs in St. David’s Hall, in de Albert Hall voor de Proms, welke live werd uitgezonden op BBC Radio 3.

Charlotte was co-aanvoerder van het European Union Youth Orchestra, waar ze onder meer samen speelde met Dana de Vries, Clement Holvoet en Emily Davis.

Clement Holvoet

Clément Holvoet, in 2016 solo altviolist bij het European Union Youth Orchestra o.l.v. van Vasily Petrenko, Vladimir Askenazy en Bernard Haitink, leidt een rijk en gevarieerd muzikaal leven. Zo kreeg hij de laatste jaren de kans om op te treden in de mooiste zalen van Europa en daarbuiten (Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus Berlin, Carnegie Hall in New York, Palau de la Musica in Barcelona, …).
Clément Holvoet behaalde zijn diploma met Grote Onderscheiding aan het Conservatoire Royal in Bergen bij Igor Semenoff en aan de École Normale de Musique in Parijs, met als leermeester Pierre-Henri Xuereb. Daarnaast kreeg hij de kans om een opleiding te volgen in improvisatie bij Didier Lockwood.
Hij neemt regelmatig deel aan de concerten van het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, het Brussels Chamber Orchestra en het BBC Scottish Symphony Orchestra.

Coraline Groen

Coraline Groen (1996) begon met vioolspelen toen ze drie jaar oud was. Eind 2019 hoopt zij haar masterstudie te voltooien bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In februari 2020 zal zij vast in dienst treden bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze studeerde tijdens haar bachelor in Londen en Den Haag bij Peter Brunt, Philippe Graffin en Rodney Friend. Coraline won eerste prijzen op het Britten Vioolconcours en tijdens de regionale finale van het Prinses Christina Concours, en de tweede prijs bij het Nationaal Vioolconcours Davina van Wely. Ze nam deel aan de academies van het Koninklijk Concertgebouworkest (2018/2019) en het Residentie Orkest (2017/2018). Ze was concertmeester van het Symfonieorkest van het Koninklijk Conservatorium en voerde de tweede violen aan bij het Nederlands JeugdOrkest, het RAM Symfonieorkest en het Gustav Mahler Academy Orkest. Daarnaast speelde ze projecten in het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Antwerp Philharmonic en Asko|Schönberg. Coraline is, naast het Volkmanntrio, lid van ‘De Formule’, een vernieuwend en experimenterend ensemble dat de Grote Kamermuziekprijs 2018 won en optrad tijdens het Harmos Festival in Porto (www.ensembledeformule.nl). Met bajanspeler Robbrecht Van Cauwenberghe vormt zij een duo (www.vioolbajan.com). Coraline heeft een viool (gebouwd door W. Crijnen in 2006) en een stok (A. Grütter, 2003) in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

Dana de Vries

Dana begon haar studie bij Jirka Prchal en studeerde cum laude af aan het Prins Claus Conservatorium Groningen in de klas van Jan-Ype Nota. Daarna vervolgde ze haar studie aan het Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris en Hochschule für Musik und Theater Leipzig bij Michel Strauss en Peter Bruns. Als soliste trad Dana onder andere op met het Noord Nederlands Orkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Jeugd Orkest Nederland en het Haydn Jeugd Strijkorkest. Op haar 18e maakte zij haar debuut in Carnegie Hall in New York. Tussen 2014-2018 was Dana plaatsvervangend aanvoerder van het Europees Jeugd Orkest en is zij ook als kamermusicus actief. Afgelopen jaar was zij werkzaam bij het orkest van het Teatro la Fenice in Venetië. Bij de Amsterdamse cello biennale, de Avond van de Jonge Musicus, het Prinses Christina Concours, het Haydn Muziek Festival en de Stichting Jong Muziektalent Nederland won Dana diverse prijzen. In 2017 ontving Dana het zilveren viooltje voor uitzonderlijk talent in het noorden van Nederland.

Elia Cohen Weissert

Elia Cohen-Weissert begon met cellospelen bij Cornelius Faur aan het Conservatory van de Jerusalem Academy of Music and Dance. Reeds van kindsbeen af heeft ze als soliste opgetreden met gerenommeerde orkesten, waaronder het Jerusalem Symphony Orchestra, Israel Philharmonic Orchestra, Croatian Radiotelevision Symphony Orchestra, Nationaal Orkest van België, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie en het North Czech Philharmonic. Ze vervolgde haar studie aan het Julius-Stern-Institut, een opleidingscentrum van de Universität der Künste (UdK Berlin). Nadien behaalde Elia een bachelordiploma aan de UdK Berlin in de klas van Jens Peter Maintz. Sinds september 2016 studeert ze aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo, bij Gary Hoffman en Jeroen Reuling. Ze was te gast op talrijke kamermuziekfestivals, waaronder het Verbier Festival, en ze treedt geregeld op in verscheidene Europese landen, alsook in Rusland, Israël en de VS. Elia heeft vele prijzen gewonnen op nationale en internationale wedstrijden.

Emily Davis

Emily is een veelgevraagd violiste, en trad op als concertmeester bij onder meer het Oslo Philharmonic Orchestra, het Singapore Symphony Orchestra, het Trondheim Symphony Orchestra, RTÉ Symphony Orchestra Dublin, het European Union Youth Orchestra. het Aarhus Symphony Orchestra. Momenteel is ze verbonden aan het Royal Scottish National Orchestra.
Naast haar orkestspel is ze ook een veelgevraagd kamermusicus bij onder andere het Artesian String Quartet en het North Sea Ensemble, waarmee ze in heel Europa optrad. Verder is ze actief als soliste en trad op in diverse landen en bij gerenommeerde festivals en concerthuizen, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam.
Naast musicus is Emily ook actief als viooldocente en als ensembledocent voor verschillende jeugdensembles.

Florianne Remme

Florianne Remme (2000) begon op achtjarige leeftijd met cellospelen. Zij volgde lessen bij Jiri Prchal in Leeuwarden en werd in 2014 toegelaten tot de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Vanaf haar vijftiende studeerde zij verder bij Lucia Swarts aan de School voor Jong Talent op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Momenteel studeert ze bij Jeroen Reuling aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Florianne is prijswinnaar van verschillende concoursen en nam deel aan meerdere festivals en zomercursussen. Zo was zij in 2016 finaliste van het Prinses Christina Concours. Florianne volgde masterclasses tijdens het Cello Festival in Zutphen, het Festival Jong Talent Schiermonnikoog, het Peter de Grote Festival, het Festival Pablo Casals, het Emmy Verhey Festival en tijdens de Cello Biënnale in Amsterdam. In 2019 nam zij deel aan het festival Verao Clássico in Lissabon waar zij een tweede prijs behaalde. Florianne kreeg lessen van onder andere Gary Hoffman, Michel Strauss, David Cohen en Raphaël Pidoux. Florianne geeft regelmatig concerten, zowel solo als in kamermuziekverband. Zij soleerde met verschillende jeugdorkesten, zoals het Jeugd Orkest Nederland, het Haydn Jeugd Strijkorkest en het Atheneum Kamerorkest. Samen met violiste Pieternel Tils en pianist Jorian van Nee vormt Florianne het Audax Pianotrio. In de zomer van 2019 namen zij deel aan de Zeister Muziekdagen waar zij masterclasses volgden van oa Boris Giltburg, Elisabeth Leonskaya en Alexander Pavlovsky. De cello waar Florianne op speelt (Thomas Bertrand, 2018) is haar in bruikleen gesteld door het fonds Strings for Talent. Van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds heeft zij een stok in bruikleen.

Gerbrich Meijer

Gerbrich studeerde bij Ivar Römer en Yfynke Hoogeveen in Nederland, en vervolgens aan het Koninklijk Conservatorium van Kopenhagen waar ze Cum Laude afstudeerde bij John Kruse. Momenteel studeert ze bij professor Yehuda Gilad aan The Colburn School of Music in Los Angeles. Gerbrich heeft succesvol deelgenomen aan meerdere competities zoals de Nielsen Clarinet Competition, het Prinses Christina Concours en Haydn Muziekfestival. Gerbrich soleerde onder andere in Delft op het kamermuziekfestival van Liza Ferschtmann, op het Grachtenfestival van Amsterdam en in de kleine zaal van het Koninklijk Concertgebouw en soleerde zij samen met Emmy Verhey. Gerbrich heeft gesoleerd met verschillende orkesten zoals De Harmonie en het Jong Kamerorkest Noord o.l.v. Johannes Leertouwer. In 2017 en 2018 heeft ze de positie als eerste klarinettist in het Europees Jeugd Orkest mogen vervullen waar ze in de belangrijkste zalen van Europa heeft gespeeld zoals het Concertgebouw, Berlin Konzerthaus en de Royal Albert Hall in Londen.

Hessel Moeselaar

Hessel Moeselaar (1995) studeert altviool aan het Conservatorium van Amsterdam bij Nobuko Imai en Marjolein Dispa. Hij zit in het eerste jaar van de master. Voordat hij naar het conservatorium ging, kreeg hij altvioolles van Guus Jeukendrup aan de Academie Muzikaal Talent in Utrecht.

Hessel won verschillende prijzen op concoursen. Hij volgde masterclasses bij o.a. Tabea Zimmermann, Nobuko Imai, Daniel Bard, Jürgen Kussmaul en Volker Jacobsen. Hij nam deel aan zomercursussen en festivals, zoals de Gustav Mahler Academy, de Zeister Muziekdagen, Uitmarkt Amsterdam, het Grachtenfestival en Aurora Chamber Music Festival.

Zijn interesse voor kamermuziek is groot en hij speelde in diverse combinaties, onder meer met Emmy Verhey, Rosanne Philippens en Lisa Jacobs. Sinds september 2018 maakt hij deel uit van een strijkkwartet dat verbonden is aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA). Dit kwartet volgt regelmatig masterclasses bij leden van het Danel kwartet.

Jorian van Nee

Jorian van Nee (De Meern, 1999) begon met pianospelen op zijn negende. Jorian kreeg les van David Kuyken en momenteel van Frank Peters aan het Conservatorium van Amsterdam en Henk Ekkel bij de Academie Muzikaal Talent. Hij volgde masterclasses van o.a. Igor Roma, Ronald Brautigam en Jan Wijn. Tevens volgde hij compositielessen bij Willem Jeths.

Jorian treedt regelmatig op, zowel solo als in ensembles. Hij speelde ook enkele keren met orkesten zoals het Residentie Orkest in Den Haag en Sinfonia Rotterdam. Hij is meerdere keren te horen geweest op radio (o.a. Radio 4 Muziekwijzer en Spiegelzaal). Hij verscheen op TV bij De Wereld Draait Door en Podium Witteman. Jorian componeert ook zelf en speelde al eigen werk live op radio 4. In 2013 won hij een eerste prijs bij het Prinses Christina Concours terwijl hij tevens een eerste prijs kreeg bij het Prinses Christina Compositie Concours voor twee van zijn eigen pianostukken. In 2015 won hij de prijs voor de beste begeleiding bij het Prinses Christina Concours. Hij viel ook in de prijzen bij het Peter de Grote festival en de YPF Piano Competition. Samen met Pieternel Tils en Florianne Remme speelt hij in het Audax trio.

Josefien de Waele

Josefien begon op negenjarige leeftijd met haar harpstudies bij Annelies Boodts en heeft sindsdien een indrukwekkend parcours afgelegd. Vanaf jonge leeftijd nam ze deel aan verscheidene nationale en internationale muziekconcours, waar ze veelvuldig in de prijzen viel. Zij nam deel aan harpkampen en stages bij o.a. Eline Groslot & Samia Bousbaine. Ze volgde masterclass bij o.a Bernard Andrès & Letizia Belmondo. In 2015 verhuisde ze naar Nederland om aan het ‘Conservatorium van Amsterdam’ haar harpspel verder te ontwikkelen. Op haar indrukwekkende palmares staan concerten in Amsterdam, het Royal Opera House Muscat, het Grand Auditorium Philharmonie Luxembourg, het Ateneul Român Boekarest, het Teatro Nuovo Giovanni Udine de Congresshalle van Saarbrücken.

Klára Würtz

Klára studeerde aan de Franz Liszt Muziekacademie bij Zoltán Kocsis, Ferenc Rados en György Kurtág, en kreeg beurzen van András Schiff voor zijn masterclasses in Prussia Cove, Engeland.
Met het kinderkoor van de Hongaarse Radio en Televisie maakte zij vele grote internationale tournees. Zij trad met dit koor op in grote zalen als de Scala in Milaan, de Bunkha-Khai-Khan concertzaal in Tokyo. Als soliste trad zij op met verschillende orkesten, zoals het Boedapest Festival Kamer Orkest, Tsjechisch Philharmonisch Orkest onder leiding van Jiri Belohlovek, Warschau Solisten en trad o pin diverse concertzalen zoals de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, de Carnegie Hall in New York en de Boston Symphony Hall met The Boston Symphony Orchestra onder leiding van Bernard Haitink, met wie zij Mozart uitvoerde. Zij heeft veel opnamen gemaakt voor de Franse, Amerikaanse, Hongaarse en Nederlandse radio en televisie. Ook als kamermusicus is zij zeer actief, door onder meer deel uit te maken van Klaviertrio Amsterdam, en een duo te vormen met celliste Timora Rosler. Daarnaast speelde samen met violisten als Janine Jansen en Dmitri Makhtin. Sinds 1996 woont en werkt zij in Amsterdam en is ze docente aan het Utrechts Conservatorium.

Lucas van der Vegt

Lucas studeerde aan de vooropleiding van het ArtEZ Conservatorium in Arnhem bij Frank Peters. Sinds september 2011 studeert Lucas aan het Conservatorium van Amsterdam, bij Willem Brons en Jan Wijn. Momentreel legt hij zich toe op de fortepiano bij Richard Egarr.
Lucas behaalde prijzen op verschillende concoursen: het Petrov Piano Concours, Prinses Christina Concours (2010 en 2012, zowel solo als in duo met pianist Michel Xie) en het SJMN Concours. Lucas volgde lessen en masterclasses bij pianisten en pianopedagogen als Pascal Devoyon, Boris Berman, Lilya Zilberstein, Elena Ashkenazy, Peter Donohoe, Vladimir Tropp en Dmitri Bashkirov. Veelvuldig heeft Lucas solorecitals gegeven en met orkesten opgetreden. Hij was onder meer te horen in Musis Sacrum te Arnhem, De Doelen te Rotterdam en het Concertgebouw.

Marieke Kosters

Marieke studeerde ze bij Kati Sebestyén aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en bij Ilona Sie Dhian Ho op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Op dit moment doet ze daar de masteropleiding bij Peter Brunt. Ze behaalde verschillende prijzen bij het Prinses Christina Concours. Marieke speelt als eerste violist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ze speelde met diverse orkesten, o.a. als concertmeester bij het JeugdOrkest Nederland en het Nederlands Studenten Orkest. Ook speelde ze in het European Union Youth Orchestra. Marieke houdt ook erg van het spelen van kamermuziek, en is violist bij het Helikon Kwartet. Met dit kwartet speelde ze in de Kleine Zaal van het Koninklijk Concertgebouw. Marieke bespeelt een viool gebouwd door Joseph Hel in ca. 1880, die ze in bruikleen heeft bij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Marlene Dijkstra

Marlene studeerde aan het Prins Claus Conservatorium bij Sonja van Beek, daarna heeft ze les gehad van Coosje Wijzenbeek en Veselina Manikova. Nu studeert ze in haar tweede jaar aan het Conservatorium van Amsterdam bij Vera Beths. In 2010 kreeg ze met haar kwartet de publieksprijs en een derde prijs tijdens de regionale finale van het Prinses Christina Concours. In 2012 en 2013 ontving zij een aanmoedigingsprijs bij hetzelfde concours en in 2014 won ze de eerste prijs in de regionale finale en stond ze in de nationale halve finale. Ze heeft in 2014 deelgenomen aan het Peter de Grote Festival waarbij ze een Honorary Award kreeg. Ze heeft masterclasses gevolgd bij Emmy Verhey, Roland Daugareil, Birthe Blom en Gyorgy Pauk.Marlene heeft in verschillende ensembles en orkesten gespeeld zoals het Haydn Jeugd Strijkorkest en de Fancy Fiddlers. Met haar strijkkwartet heeft ze masterclasses gevolgd bij Cuarteto Quiroga, het Chilingirian Quartet en Quatuor Danel.

Mathieu van Bellen

Mathieu van Bellen uit Hulst begon zijn vioolstudie in België bij Nico Baltussen, en vervolgde zijn opleiding bij Jan Repko aan het Conservatorium van Amsterdam en Chetham’s School of Music in Manchester. Die opleiding werd hem mogelijk gemaakt door een studiebeurs van De VandenEnde Foundation in Amsterdam. In Londen studeerde hij bij Itzhak Rashkovsky, en in Berlijn aan de Hochschule für Musik bij Ulf Wallin.
Mathieu gaf concerten in Europa, Azie en in the VS, hij speelde op grote muziekfestivals zoals de Festspiele MV in Duitsland en deed mee aan kamermuziekfestivals in heel Europa. Hij deed een aantal radio en televisie optredens, en hij speelde in zalen zoals de Purcell Room in het Southbank Centre, de Royal Festival Hall in London, het Concertgebouw in Amsterdam, het Tel Aviv Opera House en het Megaron in Athena waar hij speelde met het Nationaal Orkest van België, het Holland Symfonie Orkest, de Southbank Sinfonia en het Camerata Athena.
Mathieu is de oprichter en artistiek leider van het Scaldis Kamermuziek Festival in Zeeland, dat elk jaar in mei wordt gehouden. In 2015 won hij de Grachtenfestival Prijs.

Sofie van der Schalie

Sofie van der Schalie (1989) is een veelzijdig altvioliste. Met haar brede interesse voor muziek heeft Sofie een dynamische concertpraktijk opgebouwd. Zij is werkzaam als freelance musicus bij o.a. het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast remplaceert ze in verschillende kamerorkesten, zoals het Concertgebouw Kamerorkest, Ludwig, het muzikale collectief Pynarello en speelt ze in kleinere ensembles.
Sofie soleerde met het Noord Nederlands Orkest en het Nederlands Jeugd Strijkorkest. Zij was prijswinnaar bij het Prinses Christina Concours en finalist bij het Nationaal Altviool Concours.
Sofie studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze haar bachelor- en masterdiploma behaalde bij Marjolein Dispa. Ze vervolgde haar studie bij Lawrence Power in Zürich, en bij Leo de Neve te Antwerpen.
Tijdens haar studie heeft ze deel uitgemaakt van het Europees Jeugd Orkest als (plaatsvervangend-) aanvoerder van de altviolen. Vervolgens werd ze toegelaten tot de academie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.
Zij was prijswinnaar bij het Prinses Christina Concours en finalist bij het Nationaal Altviool Concours.

Trio The Redwoods

The Redwoods is een blaastrio met fluit, hobo en klarinet. Het repertoire bestaat uit toegankelijke muziek van uiteenlopende genres. The Redwoods kunnen door de muziek- en instrumentkeuze diverse sferen vertolken. Ze spelen barok, klassiek, romantiek en hedendaagse muziek. Bovendien kunt u in enkele werken de bijzondere altdwarsfluit en basklarinet beluisteren. Hoewel een deel van de composities speciaal voor hobo, fluit en klarinet is geschreven, is een aantal stukken bewerkt voor deze bezetting.

The Redwoods hebben vaker in Franeker gespeeld, zowel de individuele leden (bijv. in orkesten en kamermuziekensembles) maar ook als trio. The Redwoods bestaat uit:
Maaike Twigt – de Vlas (fluit)
Anna Marieke Zijlstra (hobo)
Marianne Zijlstra – Hoek (klarinet)

Viola Brambilla

Viola Brambilla begon met fluit spelen op tienjarige leeftijd. Al op jonge leeftijd won ze diverse awards en werd ze geselecteerd voor diverse jeugdorkesten.
Ze studeerde aan het National Superior Conservatoire in Parijs en aan het Conservatorium van Milaan. Ze vervolgde haar studie bij Thies Roorda aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Momenteel studeert ze voor haar master bij Kersten McCall (eerste fluitiste van het Koninklijk Concertgebouworkest).
Viola heeft al veel concertervaring bij diverse orkesten, bij verschillende concertgebouwen en festivals door heel Europa.